- turvallisuus – pilviteknologia helpottaa vaatimustenmukaisuusvaatimusten noudattamista ja tietomurtojen estämistä,
- joustavuus – jos haluat lisätä lisäominaisuuksia tai poistaa joitakin ominaisuuksia, voit tehdä nämä muutokset milloin tahansa,
- skaalautuvuus – skaalautuminen on helppoa, ja ylimääräistä kaistanleveyttä on saatavilla pyynnöstä,
- kustannussäästöt – ei tarvitse palkata asiantuntijahenkilöstöä tai investoida järjestelmän päivityksiin, ja voit yleensä maksaa ”pay as you go”,
- liiketoiminnan jatkuvuus hätätilanteissa – vaikka sisäisessä infrastruktuurissasi tapahtuisi merkittävä vika, pilvipalvelut kattavat kaiken, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että menetät pääsyn tietoihisi, ja käyttökatkokset jäävät mahdollisimman vähäisiksi,
- tehokas yhteistyö – pilvipalvelun avulla voit jakaa tietoja helposti ja työskennellä saman projektin ja tiedostojen parissa eri paikoissa sijaitsevien tiimin jäsenten kanssa,
- automaattiset päivitykset – sinun ei tarvitse tehdä mitään päivitysten suhteen, ja voit työskennellä aina uusimmalla ohjelmistoversiolla.
Kuulostaa aika hyvältä, eikö vain? Katsotaan nyt, miten voit siirtää kaiken tarvitsemasi onnistuneesti pilveen, jotta voit tehdä sen fiksusti.
5 askelta onnistuneeseen pilvipalvelumigraatioon

1. Määrittele liiketoimintasi tavoitteet ja vaatimukset pilvipalvelumigraatiota varten.
Sinun on tiedettävä, miksi teet tämän ja mitä odotat uudelta ratkaisultasi. Paranna järjestelmän käytettävyyttä tai liiketoiminnan ketteryyttä käyttöönottotiheyden avulla, lisää skaalautuvuutta ja tee tuottavampaa yhteistyötä. Kirjoita kaikki ylös ja rakenna organisaatiosi kaikkien mahdollisten sidosryhmien vaatimukset. Ja jos tarvitset apua pilvipalveluun siirtymisen vision ja strategian muotoilussa, voit aina pyytää apua ulkopuolisilta asiantuntijoilta.
2. Rakenna siirtymäryhmä
Et voi toteuttaa laajaa pilvipalvelumigraatiota satunnaisten ihmisten joukolla, vaan sinun on otettava mukaan ammattilaisia, joilla on esimerkiksi tiettyjä osaamisalueita:
- ratkaisuarkkitehti – kokenut asiantuntija, joka rakentaa ja ylläpitää ratkaisuarkkitehtuuria,
- Dev-Ops-insinööri , jolla on asiantuntemusta pilvijärjestelmistä – vastaa yhteistyön tehostamisesta,
- tietoturva- ja compliance-asiantuntija – vastaa pilvipohjaisten resurssien käyttöoikeuksien hallinnasta ja kaikkien tietoturvavaatimusten sekä mahdollisten viranomaismääräysten noudattamisesta.
3. Päätä, millaisia pilvipalveluja haluat käyttää
Valitse palvelumalli
- SaaS (Software as a Service) – tällainen alusta hallinnoi kaikkea puolestasi: sovelluksista ja ajoajasta aina tallennukseen ja verkkoon asti.
- PaaS (Platform as a Service) – tällaiset alustat tarjoavat puitteet räätälöityjen sovellusten toimittamiseen ja hallintaan, ja ne huolehtivat myös joistakin muista asioista (kuten tallennuksesta ja virtualisoinnista).
- IaaS (Infrastructure as a Service) – tällaiset alustat ovat kaikkein joustavimpia: voit hallita lähes kaikkea muuta kuin varsinaista laitteistoa, vaikka niiden ylläpito vaatiikin paljon työtä. Tätä tulisi harkita vain silloin, kun PaaS tai SaaS on liian rajoitettu tapauksessasi.
Tämä on tietysti vain yleiskatsaus pilvipalvelumalleihin – siirtymätiimisi pystyy antamaan sinulle paljon lisätietoja ja auttamaan sinua valitsemaan parhaan mahdollisen ratkaisun tarpeidesi perusteella.
Valitse ratkaisutyyppi
- julkinen pilvi – infrastruktuuri toimitetaan kaikille organisaatioille Internetin kautta; tämä on skaalautuvin vaihtoehto, mutta se ei kuitenkaan tarjoa parasta turvallisuutta,
- yksityinen pilvi – se on varattu yksinomaan sinun organisaatiollesi, joten voit hallita koko järjestelmääsi, mukaan lukien täydet tietosuojaominaisuudet, mutta menetät kuitenkin skaalautuvuuden ja otat enemmän ylläpitokustannuksia,
- hybridipilvi – yhdistää julkiset ja yksityiset ratkaisut, joten voit hallita arkaluonteisempia tietoja yksityisessä pilvessä ja skaalautua helposti julkisen pilven kautta.
Valitse integraatiotasosi
- syvä – tehdään merkittäviä muutoksia sovellukseen, jotta voit hyödyntää uutta pilviratkaisuasi täysimääräisesti,
- matala – tehdään minimaalisia tai nollamuutoksia sovellukseen, mutta älä odota voivasi käyttää kaikkia pilvipohjaisia ominaisuuksia.
Valitse palveluntarjoaja tai palveluntarjoajat
Käytettävissä on runsaasti vaihtoehtoja, joista suosituimpia ovat AWS ja Microsoft Azure. Voit panostaa yhteen pilvipalveluntarjoajaan tai päättää monipilviratkaisuista – riippuen vaatimuksistasi.
4. Luo suunnitelma
Älä vain hapuile pimeässä – migraatiotiimin on laadittava vankka suunnitelma! Siihen tulisi sisältyä mm:
- siirtymäprioriteettien asett aminen – niin, että tärkeimmät asiat ovat etusijalla pilvipalvelun siirtymäprosessissa,
- välitavoitteiden asettaminen – jotta voit seurata edistymistä ja seurata työn tahtia ja tehokkuutta,
- aikataulun laatiminen – jotta sinulla on yleiskuva projektin aikataulusta; tämä auttaa myös kustannusten arvioinnissa,
- KPI:iden määrittäminen – jotta tiedät, vastaavatko pilvipalvelumigraatioiden tulokset odotuksiasi.
5. Aloita migraatio: seuraa, testaa ja säädä.
Jatka pilvipalvelumigraatiota ja noudata suunnitelmaasi, mutta älä ole liian konservatiivinen. Sinun on pidettävä sormi pulssissa, seurattava tilannetta ja testattava oletuksiasi sekä valitsemiasi vaihtoehtoja ja ominaisuuksia. Näin voit tarvittaessa muuttaa suunnitelmaasi ja tehdä muutoksia valittuun pilviratkaisuun sen mukaisesti.
Johtopäätökset
Onnistuneen pilvipalvelumigraation toteuttaminen edellyttää seuraavaa vankka strategia joka ottaa huomioon tuotteidesi/palvelujesi luonteen sekä liiketoimintasi tarpeet ja tavoitteet. Tätä ei myöskään voi hoitaa ilman kokeneita asiantuntijoita – asiantuntijoita, jotka osaavat suunnitella, toteuttaa ja tarkistaa siirtymäprosessin. Muista, että tämä on merkittävä askel digitaalisen muutoksenmatkallasi!
Jos siis tarvitset apua pilvipalveluun siirtymisessäsi tai haluat tietää lisää siitä, miten pilvi voi auttaa yritystäsi kehittymään – ota rohkeasti yhteyttä!