Edellinen postauksemme käsitteli web-ohjelmointia, ja sen tekemistä harrastemielessä. Maallikolle voikin tulla mieleen, että nettisivujen rakentamiseksi täytyy osata web-ohjelmointia – eli koodin kirjoittamista.
Asia ei kuitenkaan ole näin. Nettisivujen rakentamiseen on olemassa nykyään valtavan paljon erilaisia julkaisujärjestelmiä (CMS) ja työkaluja. Nykypäivänä suuri osa nettisivuista rakennetaankin niin, ettei itse sivuston tekijä koodaa itse sivulle mitään. Sivusto rakennetaan käyttäjäystävällisellä työkalulla, joka muuttaa luodun näkymän html-koodiksi (kaikki verkkosivustot ovat siis pohjimmiltaan html-koodia, mutta julkaisujärjestelmä tai työkalu hoitaa koodin taustalla niin, ettei sivuston tekijän tarvitse koskea siihen). Tämä tekeekin nettisivujen rakentamisesta todella helppoa verrattuna html-koodin naputtamiseen käsin.
Mitä järjestelmiä tällaiseen sivuston rakentamiseen sitten on olemassa? Maailman suosituin julkaisujärjestelmä on WordPress, jonka päälle myös tämä sivusto on rakennettu. Kirjoitushetkellä jopa 35% maailman nettisivuista on rakennettu WordPressillä. WordPress on ilmainen ja hyvin muokattavissa oleva järjestelmä, jonka päälle onkin nykypäivänä mahdollista rakentaa lähes minkälainen sivusto tahansa. WordPress on amatööriltäkin helppo muokata monenlaisten valmiiden teemojen ja lisäosien avulla.
WordPressillä on todella helppoa luoda vaikkapa henkilökohtainen blogisivusto. WordPress onkin lähtökohdaltaan nimenomaan blogityyppinen alusta, mutta tästä huolimatta sillä voi rakentaa lähes mitä tahansa – kuten vaikkapa verkkokaupan. WordPress itsessään on ilmainen, mutta usein ammattimaisen sivuston rakentamiseen joutuu panostamaan jonkin verran rahaa. Rahaa kuluu mm. laadukkaan teeman ostamiseen ja erilaisten lisäosien hankkimiseen.
Ennen kuin teet sivuston
Mutta peruutetaanpa hieman taaksepäin. Mistä on aloitettava, jos haluaa perustaa oman verkkosivuston? Ennen kuin WordPressiä pääsee sivustolleen asentamaan, täytyy nettisivun hostaamiseen olla hankittuna webhotelli. Webhotelleja löytyy Suomen markkinoilta monen eri yrityksen tarjoamana, ja käytännössä minkä tahansa tarjoajan aloituspaketti riittää aloittelijan tarpeisiin.
Esimerkki yksinkertaisesta WordPress-sivustosta
Yksi omista sivuprojekteistani on ollut Tallinnan matkoja, risteilypaketteja ja hotellipaketteja esittelevä sivusto Tallinna.net. Kuten sivuista näkee, ne ovat hyvin yksinkertaiset, mutta vastaavat kuitenkin kohdeyleisön kysymykseen: millaisia vaihtoehtoja on kun haluan matkalle Tallinnaan?
Tällainen sivusto on varsin helppo rakentaa itse. Sivusto on 100% WordPressillä rakennettu, eikä sen tekemiseen ole tarvinnut kirjoittaa merkkiäkään koodia. Teema on hankittu valmiina, ja käytännössä kaikki tarvittavat lisäosat ovat ilmaisia. Lisäksi lisäosia ei tällaisen sivuston rakentamiseen tarvita kovin montaa.
Katso lisää:
Hostingpalvelun ohjeet WordPress-sivuston luontiin