Big Data -teeman aluksi lainaamme Gartnerin uusinta määritelmää:
Tämä edellyttää kustannustehokkaita ja innovatiivisia tiedonkäsittelymuotoja, jotka mahdollistavat paremman ymmärryksen, päätöksenteon ja prosessien automatisoinnin.
Big Data määritellään neljällä ominaisuudella (ns. 4 V:tä):
- Volyymi – kerätyn tiedon määrä;
- Velocity – tiedon tuottamisen ja käytön nopeus (esim. reaaliaikaisuus);
- Moninaisuus – tietotyypit (esim. strukturoitu/rakentamaton tieto, video, teksti);
- todenperäisyys – tiedon laatu (esim. arvokas tieto, joka auttaa tulosten analysoinnissa).
Tieto on 2000-luvun kultaa.
Elämme Big Datan aikakautta, sillä tietojenkäsittelymarkkinat kasvavat räjähdysmäisesti. Asiantuntijat ja trendien tarkkailijat kutsuvat aikaamme myös ”2000-luvun kultakuumeeksi”. Miksi tietoa pidetään uutena kultana? Numerot puhukoot puolestaan:
Maailmanlaajuisten Big Data -markkinoiden ennustetaan nousevan 103 miljardiin dollariin vuoteen 2027 mennessä.
Internetistä, sosiaalisista verkostoista, tekstiviesteistä tai IoT-antureilla varustetuista älylaitteista tulee joka sekunti valtavia määriä korvaamatonta tietoa. Big Datan käytöstä hyötyvät eniten seuraavat toimialat: terveydenhuolto, pankkitoiminta, media, vähittäiskauppa, liikenne, teollisuus, energia ja yleishyödylliset palvelut. Big Data antaa voimaa maailmalle ja pakottaa organisaatiot hakemaan konsultointia Big Data -asiantuntijalta.
- Vuonna 2020 jokaisen ihmisen odotetaan tuottavan 1,7 megatavua sekunnissa (Lähde: Domo).
- Internetin käyttäjät tuottavat päivittäin noin 2,5 kvintiljoonaa tavua dataa (Lähde: Forbes).
- Big Data -markkinoiden arvo on 138,9 miljardia dollaria vuonna 2020 ja sen odotetaan nousevan 229,4 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä (Lähde: Precisely) .
- Big Datan avulla esimerkiksi Netflix säästää vuosittain miljardi dollaria asiakaspidossa (Lähde: Inside Big Data).
Big Datan vaikutus liiketoimintaan
Nykyaikaiselle liiketoiminnalle on tärkeää kerätyn tiedon laatu, ei määrä . Voimme havaita, että yritykset ovat siirtyneet pelkän datan tuottamisesta datan voimanlähteisiin. Katsotaanpa, miten Big Datan tehokas käyttö voi tehostaa liiketoimintaa.
Parempi päätöksenteko
Big Datan asianmukainen teknologinen analysointi voi tuoda esiin oivalluksia, joita oli aiemmin lähes mahdotonta saada selville. Markkinoinnissa ja sähköisessä kaupankäynnissä voimme tutkia asiakkaiden käyttäytymistä yksityiskohtaisesti, kerätä reaaliaikaista tietoa heidän toimistaan, mukauttaa viestintää ja personoida tuotteita heidän erityistarpeisiinsa. Eri kanavista kerättyjen tietojen ansiosta voimme ymmärtää asiakkaidemme käyttäytymistä ja visualisoida heidän matkansa. Se auttaa räätälöimään käyttäjäkokemusta ja johtaa parempaan päätöksentekoon liiketoiminnassa.
Tehokkaampi toiminta
Toyotan vuosikymmeniä sitten luoma lean management -konsepti saa nyt voimaa datasta. Erityinen reaaliaikainen tieto voi tehdä sisäisistä prosesseista tehokkaampia ja yksinkertaisesti älykkäitä. Miten? Älykkäiden tarrojen ja erilaisten antureiden avulla voimme kerätä suuria määriä suoratoistodataa, jota käytetään analyyseissä ja ennakoivien mallien rakentamisessa. Ne auttavat optimoimaan toimitusketjuja, välttämään epäonnistumisia ja luomaan tulevaisuuden suunnitelmia.
Tuotteiden ja palvelujen parantaminen
Teknologian avulla voimme havainnoida ja analysoida tietyn yrityksen tietotrendejä monista eri kanavista. Sosiaalisesta mediasta, arvosteluista, www:stä tai mobiilisovelluksista saadut mielipiteet muodostavat kokonaiskuvan. Näemme, mikä toimii, ja havaitsemme toistuvat epäilyt tai valitukset. Monimutkaisten tietojen avulla voimme parantaa tuotteiden tai palveluiden toimintaa sekä luoda paremman asiakaskokemuksen. Se on nykyään erittäin tärkeää, sillä 80 prosenttia asiakkaistasanoo, että yrityksen tarjoama kokemus on yhtä tärkeä kuin sen tuotteet ja palvelut.
Älykäs reagointi muutoksiin
Vuoden 2020 tilanne Covid-19:n kanssa on osoittanut, että meidän on varauduttava odottamattomiin tapahtumiin. Coronavirus-pandemia ei vaikuta ainoastaan talouteen, vaan se muuttaa nopeasti myös liiketoimintamalleja. Näin epätavallisena aikana kerätty Big Data auttaa löytämään nopeasti uusia tarpeita, luomaan uusia strategioita ja tarjoamaan tuotteita tai palveluja päivitetyssä muodossa. Se on arvokas opetus kaikille.
Big Datan suurimmat haasteet vuonna 2021
Suuret tietomäärät luovat liiketoiminnalle valtavan potentiaalin, mutta myös vakavia haasteita, joihin on vastattava lähitulevaisuudessa.
Suuremmat volyymit ja pilvipalveluihin siirtyminen
Datan määrä kasvaa valtavasti ajan myötä. IDC ennustaa, että maailmanlaajuinen datakenttä kasvaa 33 zettabyytistä vuonna 2018 175 zettabyyttiin vuoteen 2025 mennessä. Tällaisen nopean kasvun taustalla on sekä internetin käyttäjien kasvava määrä, jotka tekevät yhä enemmän toimintoja verkossa (esim. työskentely, pankkiasiointi, ostokset, sosiaalinen verkostoituminen), että miljardit toisiinsa liitetyt älylaitteet ja IoT-järjestelmät. Tämä ei tarkoita vain tietokoneisiin yhdistettyjä älypuhelimia tai älykelloja, vaan myös laajempia älyrakennuksia, älykästä liikennettä tai jopa älykaupunkeja.
Tällaiset valtavat tietomäärät edellyttävät riittävää tietokantaa tietojen tallentamiseen ja käsittelyyn. Viime aikoihin asti kerättyjä tietoja säilytettiin avoimen lähdekoodin ekosysteemeissä, kuten Hadoopissa ja NoSQL:ssä. Nykyään yhä useammat yritykset päättävät siirtyä pilviratkaisuihin , jotka tarjoavat ketteryyttä, skaalautuvuutta ja helppokäyttöisyyttä. 2000-luvun kolmas vuosikymmen saattaa kuulua hybridiympäristöille ja monipilviympäristöille.
Datatutkijoiden ja ulkoistuspalvelujen lisääntynyt tarve.
Kun kerätyn datan määrä ja monimuotoisuus kasvaa, myös parhaiten soveltuvien järjestelmien ja data-asiantuntijoiden tarve kasvaa. Monilla yrityksillä on puutetta osaavasta ja kokeneesta henkilöstöstä tai ne joutuvat toimimaan ohjelmistojen kanssa, jotka eivät toimi kunnolla. Yksi suosiota kasvattavista ratkaisuista on ohjelmistojen ulkoistaminen. Vaikka yritys ei olisikaan valmis perustamaan ohjelmistotiimiä sisäisesti tai palkkaamaan korkealuokkaisia datatieteilijöitä, kokeneet asiantuntijat ja heidän ohjelmistotiiminsä voivat tehdä kaiken vaikean työn ulkopuolelta.
Lähteiden integrointi
Big Data yhdistää laajan valikoiman tietolähteitä, sekä verkossa että sen ulkopuolella. Kaikkien tietojen integrointi arkkitehtonisena päällekkäisyytenä kaikissa yrityksen järjestelmissä on olennaisen tärkeää. Se auttaa hahmottamaan kokonaiskuvan, ymmärtämään paremmin kerätyn tiedon luonnetta ja löytämään päätöksenteossa ja suunnittelussa hyödyllisiä oivalluksia. Big Data -lähteiden integrointi on tärkeä askel, jonka monet yritykset ottavat.
Yksityisyyden suojaan liittyvät kysymykset
Tietoturva- ja yksityisyyskysymykset ovat olleet vakava ongelma jo kauan sitten. Kasvavat tietomäärät on suojattava tunkeutumiselta ja verkkohyökkäyksiltä. Tietoturvaongelmiin on useita syitä:
- tietoturvan osaamisvaje (Cybercrime Magazinen mukaan täyttämättömiä kyberturvallisuuden työpaikkoja on 3,5 miljoonaa vuoteen 2021 mennessä);
- verkkohyökkäysten nopea kehitys (hakkerit tekevät uhkistaan jatkuvasti monimutkaisempia);
- tietoturvastandardien noudattamatta jättäminen (monet organisaatiot eivät vieläkään noudata tietoturvastandardeja tai käyttävät niitä valikoivasti).
Yrityksen maineen säilyttämiseksi monet C-tason johtajat ja päälliköt pitävät koko tietosuojaa ensisijaisena prioriteettina tietoturvan ja datan eettisyyden ohella.
Tulevaisuuden Big Data -ympäristö
Uuden vuoden ennusteet tuovat paljon odotettavaa. Voimme odottaa, että datan hallintaan kiinnitetään entistä enemmän huomiota, sillä monet yritykset haluavat parantaa datan käyttöä sekä yksityisyyden suojaan ja kyberturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.
Pilvilaskenta on ratkaiseva asia Big Datan kannalta, sillä yritykset haluavat toimittaa tuotteensa ja palvelunsa entistä nopeammin. Tätä varten ne ottavat käyttöön nykyaikaisia mikropalveluarkkitehtuureja, jotka perustuvat uusimpiin DevOps-menetelmiin.
Vuodesta 2021 tulee lisätyn analytiikan vuosi. Organisaatiot jatkavat koneoppimisen, tekoälyn ja luonnollisen kielen prosessoinnin soveltamista Big Data -alustoihinsa, jotta ne voivat tehdä nopeampia päätöksiä ja tunnistaa trendejä.
Julkisten ja yksityisten pilvien odotetaan olevan olemassa yhdessä ensimmäistä kertaa vuonna 2021. 5G:n, monipilvisten IT-strategioiden ja nykyaikaisten hybridipilviarkkitehtuurienansiosta yritykset voivat saada paremman tiedonhallinnan, reaaliaikaisen näkyvyyden ja kerätyn tiedon turvallisuuden .
Vuonna 2021 datasta tulee myös nopeaa ja toimintakelpoista. Nopean datan käsite mahdollistaa käsittelyn reaaliaikaisissa tietovirroissa. Se tarkoittaa, että tiedot analysoidaan nopeasti ja ne tuovat välitöntä arvoa, kuten nopeampaa päätöksentekoprosessia ja välitöntä toimintaa. IDC ennustaa, että lähes 30 prosenttia maailmanlaajuisesta datasta on reaaliaikaista vuoteen 2025 mennessä.
Vastataan uusiin datahaasteisiin
Vaikka uudet ratkaisut tuovat mukanaan uusia haasteita, Big Data -teknologia tuo jatkossakin suurta lisäarvoa. Eri lähteistä peräisin oleva tieto auttaa näkemään kokonaiskuvan. Kun saamme erityisiä oivalluksia, voimme yksinkertaisesti tehdä parempia päätöksiä, tuntea asiakkaamme paremmin ja ymmärtää erilaisten, usein monimutkaisten prosessien yksityiskohtia. Big Datan avulla voimme seurata kuluttajatrendejä tai jopa luoda uusia trendejä. Big Data -markkinoiden jatkuva kasvu luo uusia työmahdollisuuksia datatieteilijöille, analyytikoille ja johtajille. Yhä useammat yritykset tulevat tiedostamaan, että niiden on hyödynnettävä toimintakelpoista dataa. Ne tarvitsevat uutta, ammattimaista lähestymistapaa, joka tulee myös ulkopuolisilta ohjelmistotoimittajilta. Odotamme innolla vuoden 2021 haasteita ja olemme valmiita ottamaan ne vastaan ja vastaamaan niihin.