Aiemmissa postauksissamme on käsitelty jo web-ohjelmointia sekä nettisivujen rakentamista itse. Tämä artikkeli onkin looginen jatkumo edellisiin osiin, ja tällä kertaa postauksen aiheena on verkkokaupan rakentaminen.
Verkkokauppoja on ollut olemassa jo kolmisenkymmentä vuotta – Suomessa näistä ehkäpä pitkäaikaisin ja tunnetuin tapaus on Verkkokauppa.com. Tämä kauppa on aloittanut toimintansa hyvin aikaisin, jo 90-luvun alkupuolella. Alan pioneeri onkin kasvanut jo pörssiyhtiöksi, ja sen jälkeen Suomeen – ja maailmalle – on kasvanut valtavasti myös muita verkkokauppa-alan menestystarinoita.
Verkkokaupan rakentaminen voi tuntua asiasta mitään tietämättömälle isolta projektilta, jossa koodaamista tarvitaan valtavasti ja rahaa täytyy polttaa ennen kaupan julkaisua kymmeniä tuhansia euroja. Monien yritysten kohdalla asia toki onkin näin, mutta verkkokauppa on mahdollista perustaa myös huomattavasti pienemmillä panostuksilla.
Eri verkkokauppa-alustat
Verkkokauppa-alustat helpottavat verkkokaupan rakentamista ja ylläpitoa. Ne ovat siis tietyllä tapaa edellisessä artikkelissa käsiteltyjä sisällönhallintajärjestelmiä (CMS), mutta verkkokaupan tarpeisiin suunniteltuja.
Edellisessä artikkelissa myös kerrottiin WordPressin olevan suosituin sisällönhallintajärjestelmä, ja myös maailman suosituimpiin verkkokauppa-alustoihin kuuluva WooCommerce rakentuu WordPressin päälle. Toisin kuin monet muut verkkokauppa-alustat, WooCommerce ei siis ole itsenäinen CMS, vaan yksinkertaisesti WordPressiin asennettava lisäosa, jonka avulla WordPress-sivustolle saa lisättyä verkkokauppaominaisuudet.
WooCommercen suosio perustuu pitkälti WordPressin suosioon – yleisesti käytössä oleva, joustava CMS toimii yhtä lailla hyvin myös verkkokauppiaiden tarpeisiin kuin muidenkin nettisivustojen ylläpitoon.
Moni asiaan perehtynyt henkilö pystyy perustamaan kohtuullisen simppelin verkkokaupan WooCommercella jo päivässä tai parissa. Esimerkiksi tämä pieni nettikauppa on rakennettu WooCommercella muutaman arkipäivän iltapuhteina.